gouden doelpunt

gouden doelpunt 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

eerste doelpunt in de verlenging waarna een wedstrijd direct beëindigd wordt; eerste doelpunt in een sudden death; golden goal
Ter vertaling van Engels golden goal. Is in het voetbal in 1996 ingevoerd en in 2002 afgeschaft door de UEFA en in 2004 ook door de FIFA.

Algemene voorbeelden

Gelukkig had de UEFA de golden goal uitgevonden. Die gouden goal betekent dat, bij gelijkspel, de verlengingen meteen eindigen wanneer een doelpunt valt. Vroeger moesten de dertig minuten worden volgemaakt, wat soms nog een korf doelpunten opleverde.

De Standaard,

Dit keer geen gouden doelpunt van Obiku, zoals in de verlenging van de kwartfinale tegen Ajax, maar een volslagen verrassend doelpunt van Blinker drie minuten voor tijd, na nota bene de eerste hoekschop van Feyenoord in de tweede helft.

NRC,

De beslissing viel aan het eind van de eerste verlenging toen Benfica-speler Calado vanop de strafschopstip het eerste olympische 'gouden doelpunt' scoorde na een fout van de Franse doelman Letizi op Dani.

De Nederlandse hockeyers hebben zondag bij de Champions Trophy in Melbourne opnieuw naast de hoofdprijs gegrepen. Oranje moest in de finale buigen voor titelverdediger Australië: 1-2. In de verlenging maakte Kieran Govers het 'gouden doelpunt' namens de betere thuisploeg waarna het duel meteen was afgelopen.

De twintigjarige Pan Yu-liang werd de grote held van de Taiwanezen. Hij scoorde, na de 16-16 gelijke stand na reguliere speeltijd, het gouden doelpunt in de verlenging [...]. De ploeg oogde sympathiek en speelde goed, fris, aanvallend en snel korfbal.